A Te jövőd, A Te sikered, A Te iskolád!

Komoly hiány mutatkozik a magyar munkaerőpiacon

Képzett munkaerőt importálhat hazánk

Hosszú távú, strukturális kihívással néz szembe a magyar gazdaság, és megoldást sok-sok párhuzamos lépést tartalmazó akcióterv hozhat, amelybe beletartozik a munkaerő importálása is – közölte a Világgazdasággal a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ).

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai is azt mutatják, hogy egyre kritikusabb a munkaerőhiány Magyarországon. Az idei első negyedévben a nemzetgazdaság legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásainál 36 ezer, a költségvetési intézményeknél 14,5 ezer állás volt betöltetlen. Előbbi 33 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A gazdasági lap cikkében az olvasható, ez csak a bejelentett állásokra vonatkozik, sokkal több dolgozó hiányozhat a gazdaságból. Az MGYOSZ szerint 100-200 ezer főre lenne szükség a magyar munkaerőpiacon. Ezért a szervezet azt javasolja, a belső munkaerő-tartalékok maximális kihasználása és a vállalati munkaerő hatékonyságnövelése mellett állami koordinációval tárják fel a határon túli, szakmailag jól képzett munkaerőforrásokat. Az MGYOSZ szerint nem lenne bérleszorító hatása a munkaerőhiány pótlásának.

Forrás:www.hrportal.hu